vorige

Themacafé

Dit themacafé ging door op woensdag 22 maart 2023 om 19.30 uur in
Ontmoetingshuis Onze Ark, Sint-Michielslaan 35 te Sint-Michiels.

Met als intrigerende titel ‘Sint-Michiels ontspoord!’ bracht de Vriendenkring Onze Ark voor haar themacafé de spoorweggeschiedenis van onze gemeente. En er viel heel wat te vertellen. Hoe zag Sint-Michiels, en met uitbreiding West-Brugge, er uit voor de komst van de spoorweg? Wat bracht de komst van deze infrastructuur in onze omgeving teweeg? Hoe kwam de lijn Brugge-Kortrijk aan haar bijnaam ‘de drogenbroodroute’? Welke sporen van dit verleden zijn er in ons verstedelijkt landschap terug te vinden?

Frank Slabbynck is verteller bij het Brugs Vertelcollectief De Op-Lichters. En aan de hand van een wervelende reeks foto’s en kaarten van Sint-Michiels en haar ruime omgeving paste hij stapvoets de historische puzzelstukjes in elkaar. De conclusie is dat Sint-Michiels in de schaduw van Brugge wel degelijk haar eigen brok spoorweggeschiedenis heeft.